Człowiek posiada wiele różnych hormonów, które odgrywają znaczącą rolę w jego organizmie. Jednym z nich jest histamina – należąca do grupy amin biogennych, magazynuje się w komórkach tucznych oraz niektórych organach układu pokarmowego, przez większość czasu pozostając w formie nieaktywnej. Uruchamia się w określonych warunkach, takich jak gwałtowna zmiana temperatur, uszkodzenia skóry bądź w przypadku pojawienia się substancji alergizującej. Niewiele osób wie, że może nie tolerować histaminy. To wciąż mało poznany typ nadwrażliwości, którego symptomy mylone są z różnego typu alergiami. Dopiero szereg negatywnych wyników testów ukierunkowanych bądź trafienie na odpowiedniego specjalistę kieruje uwagę na potencjalną nietolerancję histaminy, która jest brakiem równowagi pomiędzy histaminą zawartą w organizmie, a jej zdolnością do degradacji. Jakie są najczęstsze objawy nietolerancji histaminy? Co należy wiedzieć o metodach leczenia? Które produkty powinno się ograniczyć lub wykluczyć z diety? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdują się w przygotowanym przez nas artykule!
Histamina: czym jest jej nietolerancja i jakie są główne objawy
Nietolerancja histaminy objawia się zarówno u dzieci, jak i osób w wieku dojrzałym. Standardowo, jej nadmiar rozkładany jest przez enzym DAO – diaminoksydazę. Z tego powodu, nawet jeżeli spożywa się dużą ilość pokarmów bogatych w histaminę, nie odczuwa się żadnych niekorzystnych skutków ubocznych. Zdarza się jednak, że poprzez przyjmowanie leków zmniejsza się aktywność diaminoksydazy, przez co nietolerancja jest znacznie bardziej odczuwalna. Objawy nietolerancji są zmienne; oznacza to, że zależą od czynników środowiskowych oraz diety. Spożywana wraz z pożywieniem histamina nie powinna przedostawać się do krwi, zostając poddana procesowi biodegradacji do związków nieaktywnych. Inaczej dzieje się w przypadku zaburzeń enzymów, które nie są w stanie poradzić sobie z jej rozkładem; wtedy histamina przedostaje się do krwi i za jej pośrednictwem zostaje rozprowadzona do części organizmu – łącząc się z receptorami H, wywołuje rozmaite objawy. Należą do nich między innymi:
- zaczerwienienie oraz świąd skórny (także: pokrzywka i rumień);
- świszczący kaszel, duszności;
- bóle brzucha, nudności oraz biegunka;
- uporczywe bóle i zawroty głowy, migreny;
- nadciśnienie tętnicze oraz palpitacje serca.
Nie warto lekceważyć żadnego z powyższych objawów. Zaniedbania mogą bowiem doprowadzić do sytuacji zagrożenia życia – jednymi ze skrajnych objawów mogą być wstrząs anafilaktyczny, zawał serca lub rozległy obrzęk płuc. Z tego powodu ważne jest dynamiczne działanie oraz wszczęcie działań mających na celu kompleksową diagnostykę i przeciwdziałanie problemowi nietolerancji histaminy.

Nietolerancja histaminy a alergia – jaka jest różnica?
Powyższe dolegliwości bardzo często przypisywane są licznym alergiom pokarmowym, które także mogą objawiać się bólami w okolicy brzucha, biegunką, świądem czy wysypką skórną. Zarówno objawy nietolerancji histaminy oraz alergii pokarmowych mogą załagodzić leki przeciwhistaminowe. Gdzie tkwi więc różnica? Warto wiedzieć, że alergie pokarmowe oraz ich objawy powodowane są reakcją alergiczną na białka. Tymczasem nietolerancja histaminy sprowadza się do reakcji organizmu na jej nagromadzenie i wysokie stężenie w organizmie. Do wykrycia nietolerancji histaminy niezbędne jest więc wykonanie odpowiednich badań, jakimi są oznaczenie osoczowego stężenia histaminy oraz oznaczenie osoczowej aktywności DAO. W naszym gabinecie przeprowadzamy również diagnostykę biorezonansową, pozwalającą wykrywać zarówno alergie pokarmowe, jak i nietolerancję histaminy. Każdy Klient może liczyć na opiekę wykwalifikowanego diagnosty, który będzie w stanie służyć radą i pomocą w kwestiach związanych z samym badaniem oraz jego efektami.
W HERBASOL oferujemy konsultacje dla osób z nietolerancją histaminy
W załagodzeniu objawów nietolerancji histaminy mogą pomóc nie tylko starannie dobrane leki, lecz również odpowiednia dieta oraz suplementacja. Dieta antyhistaminowa to dieta lecznicza, która uwzględnia w codziennym jadłospisie Klienta bezpieczne, zdrowe i wartościowe zamienniki wykluczonych produktów. Ten typ diety stosowany jest w celu odciążenia organizmu przy nietolerancji histaminy, w efekcie czego można uniknąć szeregu przykrych dolegliwości. Wyklucza się w nim produkty takie jak między innymi: wędliny, kefir, kiszonki, owoce morza, grzyby, a także niektóre warzywa (szpinak, pomidory, fasola oraz jarmuż) oraz przyprawy (chili, goździki, anyż czy cynamon). Do produktów dozwolonych należą natomiast ryby o białym mięsie, produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze roślinne, a także siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni bądź migdały. Ponadto, w HERBASOL oferujemy konsultacje zdrowotne, prowadzone przez osoby posiadające specjalistyczne uprawnienia i bogate doświadczenie w pracy z różnymi klientami. Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do zapisów – telefonicznie lub mailowo.