Yersinia (Jersinioza)

jest bakterią należącą do pałeczek gram ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae, pochodzącą od nazwiska Aleksandra Yersinia, odkrywcy pałeczki dżumy, nazwanej później Yersinia pestis. Do jej rodzaju zalicza się 11 gatunków drobnoustrojów, w tym trzech gatunków patogennych dla człowieka:

  • pestis;
  • pseudotuberculosis;
  • enterocolitica (koinfekcja borrelii).

Pozostałe gatunki Yersinii to:

  • frederiksenii;
  • intermedia;
  • kristensenii;
  • bercovieri; 
  • mollaretii;
  • rohdei;
  • ruckeri;
  • aldovae;
  • aleksiciae.

Yersinia enterocolitica

Do zarażenia najczęściej dochodzi poprzez ugryzienie kleszcza lub poprzez spożywanie zakażonego jedzenia, które wcześniej nie przeszło obróbki termicznej. Po wtargnięciu do żywiciela, bakteria bytuje w przewodzie pokarmowym i wytwarza substancję o nazwie endotoksyna, powodującą zatrucia pokarmowe, bóle brzucha, biegunki, stany zapalne jelit.

Najczęstszymi źródłami zakażenia są: mięso wieprzowe, mleko niepoddane obróbce termicznej oraz zwierzęta pozostające w bliskim otoczeniu człowieka np. trzoda chlewna, bydło, gęsi, kaczki, wróble, szpaki.

U niektórych osób zainfekowanych tą bakterią i posiadających antygen HLA-B27 odnotowano bóle i stany zapalne stawów.

Źródło: 

  1. Jersinioza – nowe wyzwanie współczesnej medycyny (więcej…);
  2. Występowanie zjadliwych szczepów Yersinia enterocolitica w gospodarstwach hodujących bydło mleczne (więcej…);
  3. Zoonozy przenoszone przez ptaki wolno żyjące (więcej…).