Yersinia (Jersinioza)
jest bakterią należącą do pałeczek gram ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae, pochodzącą od nazwiska Aleksandra Yersinia, odkrywcy pałeczki dżumy, nazwanej później Yersinia pestis. Do jej rodzaju zalicza się 11 gatunków drobnoustrojów, w tym trzech gatunków patogennych dla człowieka:
- pestis;
- pseudotuberculosis;
- enterocolitica (koinfekcja borrelii).
Pozostałe gatunki Yersinii to:
- frederiksenii;
- intermedia;
- kristensenii;
- bercovieri;
- mollaretii;
- rohdei;
- ruckeri;
- aldovae;
- aleksiciae.
Yersinia enterocolitica
Do zarażenia najczęściej dochodzi poprzez ugryzienie kleszcza lub poprzez spożywanie zakażonego jedzenia, które wcześniej nie przeszło obróbki termicznej. Po wtargnięciu do żywiciela, bakteria bytuje w przewodzie pokarmowym i wytwarza substancję o nazwie endotoksyna, powodującą zatrucia pokarmowe, bóle brzucha, biegunki, stany zapalne jelit.
Najczęstszymi źródłami zakażenia są: mięso wieprzowe, mleko niepoddane obróbce termicznej oraz zwierzęta pozostające w bliskim otoczeniu człowieka np. trzoda chlewna, bydło, gęsi, kaczki, wróble, szpaki.
U niektórych osób zainfekowanych tą bakterią i posiadających antygen HLA-B27 odnotowano bóle i stany zapalne stawów.