Badanie na obciążenie metalami ciężkimi
Co powodują metale ciężkie w organiźmie?
Nietolerancja pokarmowa jest to nieprawidłowa reakcja naszego organizmu na spożycie żywności, która jest zwykle tolerowana przez ogół populacji. Najczęściej objawia się brakiem lub niedoborem enzymów, które prawidłowo rozkładają substancje zawarte w pożywieniu.
Jakie są objawy dają?
Najczęściej objawy mogą obejmować: pokrzywkę, świąd, zapalenie błony śluzowej, zaczerwienie skóry, nudności, wymioty, biegunkę, gazy, skurcze brzucha i/lub zawroty głowy.
Jakie choroby mogą współistnieć z zatoksycznionym organizmem?
Nietolerancje pokarmowe często diagnozowane są u osób z chorobami przewlekłymi. Obecność nadwrażliwości na poszczególne składniki pokarmów może nasilać ich objawy. Właściwa terapia nietolerancji jest więc istotna, aby usprawnić proces leczenia poniższych chorób:
- zespół jelita drażliwego;
- choroba Leśniowskiego-Crohna;
- reumatoidalne zapalenie stawów;
- choroba Hashimoto;
- depresja;
- otyłość;
- insulinooporność;
- SIBO (zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego).
Lista sprawdzających elementów:
- Mięso – baranina
- Mięso z kury
- Mięso – cielęcina
- Mięso – indycze
- Mięso – wieprzowina
- Mleko krowie
- Białko mleczne
- Margaryna
- Twaróg
- Śmietanka
- Kefir
- Ser
- Jogurt
- Pstrąg
- Anyż
- Bazylia
- Goździki
- Kardamon
- Marcepan
- Mielony pieprz
- Czerwona ostra papryka
- Kminek
- Alkohol
- Wino czerwone
- Wino białe
- Piwo
- Drożdże piwne
- Kawa
- Kofeina
- Yerba mate
- Czekolada
- Herbata czarna
- Owies
- Mąka owsiana
- Kasza jaglana
- Ryż
- Mąka żytnia
- Pszenica orkisz
- Gryka
- Kokurydza zwyczajna
- Pszenica
- Jęczmień
- Jarmuż
- Fasola
- Groch
- Ogórek świeży
- Ogórek marynowany
- Rzodkiew
- Ziemniak
- Kapusta
- Kalafior
- Kapusta biała
- Kapusta kwaśna